bukač velký (Botaurus stelaris) s mláďaty v prachovém peří starými 3-5 dnů
Datace: 20. století
Inventární číslo: 43069-43072
Bukač velký je vodní pták z čeledi volavkovitých (Ardeidae). Žije skrytě v porostech pobřežní vegetace, při ohrožení strne ve vzpřímeném postoji se vzhůru nataženým krkem a zobákem. Díky postoji a zbarvení dokonale splyne s okolím. Loví bezobratlé, ryby, obojživelníky i drobné savce. Samci se v době toku ozývají v noci hlubokým voláním ("bukáním"), které se podobá bučení. Jejich zvláštní hlas mohl být zdrojem pověstí o hejkalech. Obývá Eurasii i Afriku. V Evropě jeho populace ve 20. století značně poklesla v důsledku likvidace rákosin, eutrofizace vod a intenzivního obhospodařování rybníků. V Česku je chráněn jako kriticky ohrožený druh.