Jazyky

Čepení pro nevěstu

popis

Nasazovací čepení upevněné na plátěném čepci. Na lícové straně věnec s dýnkem, který vystupuje v týle do výšky, nahoře zakončený chocholkou ze skleněných vláken. Přední díl - okolek (čelenka) - je pošit barevnými skleněnými foukanými korálky a zrcátky. Kolem obličejové části je našit pruh sestavený z navlečených stříbrných penízků. Okolek je zhotoven z fialové tkaniny, která je hustě pošita kruhovými květy, sestavenými z barevných skleněných korálků. Základním rituálním úkonem tradiční svatby bylo čepení nevěsty - přijetí do společenství vdaných žen. Spočívalo v sejmutí věnce, vínku, a pokrytí hlavy nevěsty čepcem (zavití rouškou), který obecně označoval vdanou ženu a její manželský stav. Čepení prováděly ve starší době výhradně vdané ženy, kmotry nebo ženy z příbuzenstva.

instituce / organizační jednotka
Národní muzeum - Historické muzeum
podsbírka
Etnografická sbírka
fond
Lidový textil a doplňky
typ sbírky
Etnologické a etnografické sbírky
datace
20. století, 1975
lokalita/místo vzniku
Jihomoravský kraj, Jižní Morava, Slovácko, okres Uherské Hradiště, Hluk
rozměry/velikost
Průměr: 23 cm, Výška: 23 cm, Délka po uvázání: 80 cm
materiál
Sklo, Skleněná vlákna, skleněné foukané korálky, zrcátka, penízky stříbrné barvy, tkanina, látkové květy, stříbrné třepení, stuhy vytkávané hedvábím
technika
Kombinovaná technika, Pošívání korálky, zrcátky, penízky, látkovými květy, stuhy
původ
Předala správa kult. zařízení, odděleníi výstav, Vladštejnská 10, Praha 1 - Malá Strana, 1.7.1976. Zhotoveno roku 1975. Kroj byl pořízen u příležitosti výstavy v Belgii a Švédsku, zorganizoval pan Mitáček z Hluku, v roce 1975.
autor fotografie/média
Bc. Olga Tlapáková, DiS.
autorská práva
Národní muzeum, Etnografické oddělení
inventární číslo
H4-93822
Související virtuální výstavy
Svatba

podobné předměty